Har du ont i ryggen? Du är långt ifrån ensam. Ryggbesvär har blivit till en folksjukdom i Sverige, och värre kommer det kanske att bli. Undersökningar visar att 8 av 10 män någon gång i livet kommer att uppleva ryggproblem. I takt med att vår vardag inte är lika fysiskt ansträngande som den var förr så kommer en del bekymmer. Nog för att man kan få ont i ryggen även av fysiskt arbete, men sanningen är att stillasittande är ryggens allra värsta fiende. Vi är nämligen inte skapta för att sitta still dagarna i ända, snarare tvärtom.

Hur du förebygger

Det allra bästa tipset är träning för att undvika ryggproblem. Om du har en stark bål- och ryggmuskulatur så kommer du ha mindre problem med stela muskler på utsatta områden. Andra bra sätt för att undvika ryggbesvär är att lära sig att göra de små momenten i vardagen på ett korrekt sätt, för det är ofta därifrån besvären kommer. Att tänka på hur man lyfter tunga saker och att inte lyfta snett eller snedbelasta ryggen är A och O. Men även att lära sig att tänka på hållningen är avgörande. Det går fort att vänja sig vid att upprätthålla en god hållning när man väl kommit in i det, och det gör verkligen underverk.

Träning och rörelse

I en tid då många av oss är stillasittande på kontor blir det extra viktigt med ergonomi. Att sitta rak i ryggen samt sträcka på sig regelbundet är väldigt viktigt. Ställ dig upp och rör lite på dig ungefär var tjugonde minut för att musklerna inte ska bli stela. För de som redan har ont i ryggen finns det emellertid många bra övningar man kan göra för att stärka upp ryggen, även utan redskap. Det allra bästa receptet både för att förebygga och avhjälpa ryggproblem är träning. Starka muskler och rörelse är nyckeln till ett liv med mer livsglädje och mindre ryggsmärtor.