Det finns många olika sorts massage. I Sverige är troligtvis de mest kända massageformerna klassisk massage och thaimassage. Det finns dock många andra sorter att välja på, och alla hälsotraditioner har sig egen variant av muskulära kroppsbehandlingar. Den indiska ayurvedan arbetar mycket med lymfmassage, och aromaterapi i sin behandlingar, medan kinesisk medicin är baserad på en osynlig anatomi bestående av meridianer och akupunkturpunkter. Men det kan bli betydligt mer obskyrt än så. Vad sägs om chokladmassage, massage med varma stenar, eller massage där man använder sig av trycket från en vattenslang?

Mer rörelse i vardagen

Många tar till massage för att undvika stress i vardagen, och att unna sig en massagebehandling är en fantastisk gåva till dig själv. En eller två behandlingar i månaden hjälper långt som stressminskande åtgärd. Många av de problem vi söker hjälp med massage för kommer dock ifrån vår stillasittande livsstil. I en modern livsstil med bilar, tv och datorer, kompromissas lätt kroppens behov. Inte minst bidrar de långa stillasittande dagarna på en arbetsplats till problemen. Framför allt om de spenderas framför datorer. Flera av de konstigaste kroppsställningar du kan finna sker framför en dator. och vi behöver motverka detta med hjälp av mycket rörelse i vår vardag.

Svensk massage internationellt känd

Det vi i Sverige kallar för klassisk massage, eller idrottsmassage går i utlandet under begreppet ”Swedish massage”. Så speciellt svensk är den dock egentligen inte. Teknikerna som används är hämtade från- , eller inspirerade av kinesiska, egyptiska, och romerska tekniker. Det som idag kallas svensk massage etablerades i Sverige år 1812, av den svenska gymnastikens fader Pehr Henrik Ling. Tekniker som används är effleurage, petrissage, vibrationer och friktion. Den svenska massagen kan ibland upplevas som lite hårdhänt. Det ska göra lite ”skönt ont” under behandlingen, för att sedan kännas bättre efteråt. Musklerna arbetas igenom rätt ordentligt med andra ord. Det kan behövas för att motverka effekterna av vår moderna livsstil.